Na vsebino
Občina Kanal ob Soči

Obvestilo delodajalcem vključenim v RŠS

Spoštovani delodajalci,

kot vam je bilo pojasnjeno na INFO dogodku, se naša v.d. direktorja mag. Almira Pirih intenzivno (v sodelovanju z ostalimi enajstimi RRA-ji v Sloveniji) ukvarja s spremembami Novega Zakona o štipendiranju ZŠtip-1.

Prišli smo do točke, ko potrebujemo tudi vašo pomoč pri pogajanjih z Ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ). Kot je rečeno, se pogajanja nanašajo na spremembe Zakona o štipendiranju, za katerega veste, da trenutno omejuje nadaljevanje izobraževanja dijakov in študentov na višji ravni (odlog pogodbenih obveznosti) ter nujne enoletne zaposlitve po zaključku izobraževanja na stopnji (in to v 30 dneh), za katero je bila sklenjena pogodba o štipendiranju.

Očitno Ministrstvo rabi tudi pisne izjave delodajalcev, kot utemeljitev, da ta del zakona predstavlja precejšnjo omejitev in da je potrebno omogočiti nadaljevanje izobraževanja na višji ravni, seveda ob vašem soglasju.

Na MDDSZ se ves čas sklicujejo, da so prisluhnili potrebam gospodarstva, ampak temu (glede na odziv delodajalcev) ni tako, kajti nekateri izmed vas želite vlagati v kadre od začetka poklicnega izobraževanja in morebiti tudi na višji, visoki in univerzitetni ravni, brez vmesne prekinitve zaradi obvezne enoletne zaposlitve.

In ker se med direktorico RRA Koroške Karmen Sonjak, ki je ob enem tudi predsednica Združenja RRA (vseh regionalnih razvojnih agencij v Sloveniji), in MDDSZ v prihodnjih dneh obetajo »težka« pogajanja, smo se razvojne agencije odločile, da bomo MDDSZ predložili tudi pisne apele delodajalcev po spremembi zakona.


Vzorec izjave najdete v prilogi in jo prosim (če se s tem strinjate) izpolnite in podpišite ter nam jo skenirano posredujete na e-mail:
martina.smolnikar@prc.si, najkasneje do petka, 5. 6. 2015.



Izjave s strani delodajalcev so pridobile tudi vse ostale razvojne agencije iz ostalih regij v Sloveniji.

Izjavo lahko posredujete tudi ostalim podjetjem, ki še niso vključeni v shemo štipendiranja, in nam jo lahko prav tako pošljejo izpolnjeno na e-mail.


Hvala vam za sodelovanje!


P.S. V priponki vam dodajamo tudi NOV Zakon o štipendiranju, da si ga lahko še enkrat preberete. Če imate še dodatne predloge/pripombe, jih lahko dodate poleg izjave.


Z najlepšimi pozdravi,
mag. Damijana Kravanja


¬¬¬¬¬¬¬________________
Posoški razvojni center
Soča Valley Development Centre


Izjava za delodajalce
Zakom o štipendiranju