Na vsebino
Občina Kanal ob Soči

OB OBČINSKEM PRAZNIKU OBČINE KANAL OB SOČI

Danes praznuje Občina Kanal ob Soči.

Valentin_Stani___slika.bmp
29. april je dan, ko Občina Kanal ob Soči obeležuje občinski praznik v spomin na življenjsko delo Valentina Staniča, duhovnika, alpinista, znanstvenika, narodnega buditelja, prosvetljenca in velikega dobrotnika. Letos nepričakovano nekoliko drugače, saj zaradi trenutnih razmer praznika ne moremo praznovati kot običajno, s proslavo ter podelitvijo nagrad občinskim nagrajencem.
Kljub temu velja poudariti dosežke in izzive preteklega leta ter se z optimizmom zazreti v prihodnost.

Tudi v letu 2019 je bil večji del proračunskih sredstev namenjen komunalni infrastrukturi in vodooskrbi. Dokončali smo nekaj že začetih investicij, začeli z novimi ter pripravljali dokumentacijo za naprej. Več sredstev je bilo namenjenih za ureditev cestne infrastrukture v občinski domeni in spodbujanju razvoja turizma.
Na področju vodooskrbe sta se v letu 2019 zaključili investiciji v vodohran Cvetrež in v postajo za pripravo pitne vode Ročinj. Začela in dokončala se je investicija v postajo za pripravo pitne vode na Kambreškem. Tekom leta smo delali tudi na urejanju projektne dokumentacije za vodooskrbo in kanalizacijo v naslednjem obdobju.

Opravljena je bila sanacija in preplastitev ceste proti Brdu, sanacija zidu na zgornji poti v Prilesju, urejeno je bilo odvodnjavanje zaledne vode v Gradu v Kanalu, pa betoniranje ceste v Potravno. Uredili smo Pionirsko ulico v Kanalu, sanirali cesto Nabrdo-Senica in postavili cestne smernike na relaciji Avče-Križev Breg.

Med pomembnejše investicije na področju občinske cestne infrastrukture nedvomno sodi zavarovanje brežine pred padajočim kamenjem nad cesto na Partizanski ulici v Desklah (Grilevšče), kjer je v letu 2020 predvidena sanacija vozišča. Prisluhnili smo dolgoletnemu opozarjanju občanov in sanirali nepregleden in nevaren priključek iz državne ceste proti Zagori. Ni nepomembno vzdrževalno delo na dostopni poti proti Kršanju (Morsko), postavili smo hitrostne ovire in osvetlili cesto skozi naselje Bodrež ter preplastili cesto Kanalski Vrh-Mrcinje. S tem smo Občino Kanal ob Soči povezali z Mestno občino Nova Gorica.

Poleg tega je bila izvedena toplotna izolacija zgornje etaže Osnovne šole Kanal, ureditev prezračevanja kuhinje ter okolice v vrtcu Deskle ter Mrliška vežica na Gorenjem polju. Opravljeno je bilo veliko dela za tako kratko obdobje, ne glede na to, da smo določene projekte podedovali od prejšnjega vodstva.

V preteklem letu smo vzpostavili formalno sodelovanje z Zavodom Dolina Soče, ki povezuje občine Tolmin, Kobarid in Bovec. Z njimi smo se kot zadnji priključili skupni Strategiji razvoja in trženja turizma Doline Soče 2025+. Pridružili smo se tudi skupnosti Julijske Alpe, imamo dostop do orodij kot je npr. rezervacijski sistem, ter do skupne sejemske in ostale promocije, ki si je zaradi visokih stroškov sami ne bi mogli privoščiti. Ne nazadnje je občina kot rezultat večletnega truda sodelavke v TIC prejela bronasti znak zelene destinacije ter prvo nagrado za najlepše trško jedro Kontrada s strani Turistične zveze Slovenije.

Za razvoj občine je pomembno gospodarstvo in ne le turizem. Zato smo se lotili aktivnosti za urejanje obrtne cone, ki je sedaj nimamo. V ta namen je bila na mojo pobudo sklicana seja občinskega sveta, kjer so se svetniki poenotili glede tega, da bomo nadaljevali z aktivnostmi za vzpostavitev obrtne cone v Anhovem. Odločno smo se lotili vprašanj povezanih z okoljem in v proračunu za leto 2020 namenili 100 tisoč evrov za izvedbo neodvisnih meritev kakovosti zraka. S tem bomo pridobili neodvisne meritve in podatke o kakovosti zraka, ki jih bomo lahko primerjali z meritvami, ki se že izvajajo.

Več pozornosti smo namenili tudi mladim. Ustanovili smo komisijo za mlade. In medtem, ko so mladi v Desklah že organizirani, je kanalska mladina, ob podpori občine, ponovno oživila Mladinski klub Kanal.

Žal so se številne aktivnosti v občini, zaradi nepričakovanega dogodka – koronavirusa, nekoliko upočasnile. Občina pa skladno s sprejetim proračunom, nadaljuje začrtano pot.

Leto 2020 je gotovo eno tistih, ki si jih bomo zapomnili. Koronavirus nam je postavil svoje pogoje, kako ravnati in živeti. Vsi smo morali stopiti korak nazaj in se podrediti njegovim zahtevam. Občani občine Kanal ob Soči so pri tem pokazali veliko mero odgovornosti in potrpljenja, saj se je večina dosledno držala navodil pristojnih tako, da v občini nimamo niti enega uradno potrjenega primera okužbe. Velike zasluge gredo pri tem Civilni zaščiti, s katero v času krize ves čas vzorno sodelujem in vsem prostovoljcem, ki so tako ali drugače pristopili na pomoč. Vsem gre velika zahvala z moje strani in s strani občine.

Zaradi izrednih razmer občinski svet letos še ni potrdil prejemnikov priznanj občine Kanal ob Soči. Kljub temu se zahvaljujem vsem predlagateljem in upam, da bodo razmere v letošnjem letu dopuščale tudi formalno podelitev priznanj in nagrad občine. Bogati smo s številnimi društvi, organizacijami in posamezniki, ki pomembno sooblikujejo življenje na našem območju. Ob tej priložnosti se vsem skupaj in vsakemu posebej iskreno zahvaljujem.

Drage občanke in dragi občani Občine Kanal ob Soči!

Prejmite moje iskrene čestitke ob občinskem prazniku. Upam, da bo preizkušnja, s katero se spopadamo kmalu za nami in se bomo lahko ponovno družili!

Tina Gerbec, županja občine Kanal ob Soči


Županja Tina Gerbec se je danes, s simbolnim polaganjem ikebane k spomeniku Valentina Staniča, poklonila velikemu človeku in s tem obeležila občinski praznik.

Polaganje_ro___pri_spomeniku_Valentina_Stani__a.jpg