Obvestilo o pitni vodi: preventivno prekuhavanje
22. 08. 2014
PREKUHAVANJE VODE IZ VODOVODA ZARADI POVEČANE MOTNOSTI
Občina Kanal ob Soči obvešča vse porabnike pitne vode iz vodovodov PRILESJE, PLAVE, ZAMEDVEJE, GORENJE POLJE, GORENJA VAS, ROČINJ - DOBLAR, da je zaradi obilnih padavin voda motna in jo je potrebno pred uporabo v prehrambene namene preventivno prekuhavati.
Prav tako je prekuhavanje vode za uporabo v prehrambene namene potrebno na sledečih vodovodih:
. iz vodovoda AJBA in LEVPA zaradi povečane motnosti vode na izviru;
. iz vodovoda KAMBREŠKO, zaradi nezanesljivosti delovanja naprave za dezinfekcijo;
. iz vodovoda PRILESJE, zaradi rekonstrukcije vodohrana;
. iz vodovoda GORENJE DESKLE, AVČE in LOŽICE zaradi nezadostne dezinfekcije.
Ukrep je sprejet skladno s 4. in 21. členom Pravilnika o pitni vodi (Ur.l. RS št. 19/04, 35/04, 26/06, in 92/06). Več o kriterijih za razglasitev ukrepa Prekuhavanja pitne vode si lahko preberete na spletni strani http://www.gov.si/pitna-voda/v rubriki Priporočila, navodila.
Režijski obrat
________________________________________________________________
DEZINFEKCIJA VODE S PREKUHAVANJEM
(Pravilnik o pitni vodi. Ur.l.RS št.19/04 in 35/04 - 4. IN 21. člen)
Potem ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še 1 minuto. Ker se pogoji delovanja na klice spreminjajo z naraščajočo nadmorsko višino, je najbolje vretje podaljšati. Zaradi večje varnosti priporočamo naj voda vre tri minute. Na ta način uničimo ali inaktiviramo vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse ter tudi ciste giardiae in kriptosporidijev. Tri minute vretja zagotavlja tako široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom (npr. bolniki z AIDS-om).
Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku v čisti in pokriti posodi. Tako pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur.
Če je voda motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To dosežemo z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo).
Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oz. drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.
POVZETEK
- Dezinfekcija pitne vode s prekuhavanjem je varna metoda.
- 3 minute vretja pomeni široko varnost.
- Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo.
- Preprečiti je treba možnost naknadnega onesnaženja.
- Vodo shranimo na hladnem.
- Za pitje jo uporabljamo 24 ur, izjemoma 48 ur.