Občina Kanal ob Soči
Trg svobode 23, p.p. 50
5213 Kanal

tel: 05 398 1200
obcina.kanal@obcina-kanal.si

  • Program razvoja podeželja 2014 - 2020
Net Age Zelena shema Zgibanka socialno zdravstvenih storitev za starejše Umovadnica: Da ne pozabim

29.04.2015

Civilna iniciativa: Zagotovimo vsaj našim otrokom čisto in zdravo okolje

Vprašanje
Ime in Priimek : Mitja Bernik
Eletronska pošta : bernik.mitja@gmail.com Vaše sporočilo : Pozdravljeni.
Kot predstavnika civilne iniciative: Zagotovimo vsaj našim otrokom čisto in zdravo okolje me zanima sledeče:

-Na podlagi česa in po posvetu s kom ste Salonitu podpisali soglasja za izgradnjo deponije za komunalni odpad, industrijski odpad, lesne sekance, plastiko, tekstil in podobno?

-Kolikšna je višina sredstev, ki je dejansko namenjena neodvisnim meritvam zemlje in kdaj, kje predvsem pa  kdo bo te meritve izvajal?

-Zakaj že leta zavračate zahtevo občinskih svetnikov, da nam neodvisni okoljski in medicinski strokovnjaki opišejo dejansko stanje ter morebitne posledice na okolje in zdravje glede izpustov pri kurjenju v Salonitu Anhovo?

-Ali sploh obstaja kakšen načrt, če pride do vžiga enormnih količin gum na področju Salonita in kamnoloma ter ali je bila izdelana študija o posledicah za prebivalstvo in okolje v primeru požara oz študija o vplivih samega »skladiščenja« gum na prostem na okolje in prebivalce(idealni pogoji za razmnoževanje komarjev, smrad,..)

-Želimo, da se jasno in javno izrečete o vašem stališču do kurjenja odpadkov v Salonitu, njegovih možnih posledicah za okolje in ljudi ter načrtih za izvedbo neodvisnih in nepristranskih meritev v okolici SA.

Predstavnik CI Mitja Bernik


Odgovor
1.     V okviru obravnave sprememb in dopolnitev prostorskega plana, se je v letu 2014 večkrat seznanilo javnost s predvidenimi investicijami v Salonitu:
-     15. 4.2014 – obisk svetnikov in predsednikov krajevnih skupnosti v podjetju Salonit
-     22.5.2014 – na seji Občinskega sveta Občine Kanal ob Soči se je obravnavalo spremembo okoljskega dovoljenja za podjetje Salonit Anhovo
-     25. 9. 2014 – sprejetje prve spremembe in dopolnitve občinskega prostorskega načrta – 1 SD OPN Kanal
-     14. 11. 2014 – obisk novoizvoljenih svetnikov in predsednikov krajevnih skupnosti v podjetju Salonit

2.     Višina sredstev namenjenih neodvisnim meritvam je 6.000 EUR. Kmetijski inštitut iz Ljubljane jih bo opravljal v jesenskih mesecih, ko je možno opraviti tudi analizo pridelkov.

3.     Mnenje neodvisnih strokovnjakov lahko pridobi kdorkoli in župan tega niti ne želi niti ga ne more pri tem ovirati.

4.     Podjetje Salonit ima svoje Prostovoljno industrijsko gasilsko društvo (PIGD), ki skrbi za požarno varnost na območju tovarne. Prepričan sem, da so usposobljeni za specifična ukrepanja in jim popolnoma zaupam. Gasilci so naši sokrajani in vem, da svoje delo vestno in dobro opravljajo.

5.     Kot krajana me zelo skrbi dogajanje v Salonitu, zato se skupaj z občinskimi svetniki in predsedniki krajevnih skupnosti, s pomočjo vodilnih v podjetju, informiramo o vseh dogajanjih. Upam, da nam bodo vrata v tovarno vedno odprta in bomo takoj, iz prve roke, dobili odgovore na naša vprašanja.

Koledar dogodkov

julij 2018
P T S Č P S N
       1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

     

dne 21. julij vas vabimo:

  • katalog informacij javnega značaja
  • PISO
  • Most
  • tic kanal
  • ita-slo
  • logotip EU projektov
  • kontrada
  • ooz nggzs
  • odbojkarski klub saloit anhovo