Občina Kanal ob Soči
Trg svobode 23, p.p. 50
5213 Kanal

tel: 05 398 1200
obcina.kanal@obcina-kanal.si

Net Age Zgibanka socialno zdravstvenih storitev za starejše Umovadnica: Da ne pozabim

Sporočilo

Vodovod Gorenje Deskle: obvezno prekuhavanje

Datum: 18.04.2017
Vir: Občina Kanal ob Soči
Rubrika: Pitna vodaUporabnike pitne vode iz vodovoda Gorenje Deskle obveščamo, da je potrebno vodo iz vodovoda za uporabo v prehrambene namene obvezno PREKUHAVATI.
Prekuhavanje je potrebno zaradi motenj pri delovanju naprave za dezinfekcijo.

Prosimo za razumevanje.

DEZINFEKCIJA VODE S PREKUHAVANJEM
(Pravilnik o pitni vodi. Ur.l.RS št.19/04 in 35/04 - 4. IN 21. člen)
Potem ko voda zavre, običajno zadostuje, da burno vre še 1 minuto. Ker se pogoji delovanja na klice spreminjajo z naraščajočo nadmorsko višino, je najbolje vretje podaljšati. Zaradi večje varnosti priporočamo naj voda vre tri minute. Na ta način uničimo ali inaktiviramo vegetativne oblike patogenih bakterij, viruse ter tudi ciste giardiae in kriptosporidijev. Tri minute vretja zagotavlja tako široko varnost, da to vodo lahko uživajo tudi osebe z močno oslabljenim imunskim sistemom (npr. bolniki z AIDS-om).
Zaradi možnosti naknadnega onesnaženja prekuhane vode je najbolje, da ostane v isti posodi, v kateri smo jo prekuhali. Hranimo jo v hladilniku v čisti in pokriti posodi. Tako pripravljeno vodo lahko za pitje uporabljamo 24 ur, izjemoma do 48 ur.
Če je voda motna, moramo pred prekuhavanjem odstraniti večino delcev. To dosežemo z usedanjem in nato filtracijo skozi več plasti čiste, najbolje prelikane tkanine ali skozi čist papirnat filter (npr. pivnik, filter za kavo).
Ker je prekuhana voda lahko manj prijetnega okusa, za pitje priporočamo pripravo čaja oz. drugih napitkov, lahko pa jo zaužijemo v obliki juhe ali kakšne druge jedi.

POVZETEK

Dezinfekcija pitne vode s prekuhavanjem je varna metoda.
3 minute vretja pomeni široko varnost.
Če je voda motna, jo pred prekuhavanjem zbistrimo z usedanjem in nato filtriramo.
Preprečiti je treba možnost naknadnega onesnaženja.
Vodo shranimo na hladnem.
Za pitje jo uporabljamo 24 ur, izjemoma 48 ur.